Tyyli osana oman kehon arvostamista

Kun sairastuin teini-ikäisenä syömishäiriöön, kehonkuvani ja minäkuvani muuttuivat täysin. Aiemmin olin nauttinut pukeutumisesta todella paljon, se oli ollut minulle itseilmaisua ja ilon lähde. Yhtäkkiä kaikesta siitä tuli minulle pakkomielle. En enää kokenut näyttäväni hyvältä missään asussa ja halusin vain piilottaa kehoni, koska näin sen vastenmielisenä ja viallisena. Vasta viime vuosina olen löytänyt taas pukeutumisen ilon- ja se on jotain aivan uskomattoman ihanaa! Alkusysäyksen tähän sain opiskellessani stylistiksi ja siitä asti olen hiljalleen luonut omaa tyyliäni, joka on kehittynyt oman kasvuni myötä. Samoin kuin arvostus omaa kehoani kohtaan.

Uskon, että oma tyyli löytyy itsetutkiskelun, kokeilun ja tietoisen inspiraation haun avulla. Aloin katsella muotilehtien, Pinterestin ja Instagramin kuvia eri tavalla: en enää katsellut niitä kadehtien jonkun toisen ulkonäköä, vaan tarkastellen asujen yksityiskohtia, leikkauksia ja värejä.

On tärkeää ymmärtää, että jonkun toisen päällä oleva asu saattaa näyttää sinun päälläsi täysin erilaiselta. Se ei johtu siitä, että sinä olisit jotenkin vääränlainen, vaan siitä, että sinulla on ehkä erilaiset kehon mittasuhteet, muodot ja energia kuin tuolla toisella ihmisellä. Ja juuri siitä on oman tyylin luomisessa kyse. Tyylistä, joka on luotu juuri sinun kehollesi, persoonallesi ja energiallesi.

Kun aamulla puen päälleni vaatteen, jota todella rakastan ja jossa tunnen olevani oma itseni, päivä alkaa heti paremmin. Steve Jobs loi itselleen univormun mustasta poolopaidasta ja farkuista, mikä helpotti hänen elämäänsä, kun aamulla ei tarvinnut miettiä mitä pukea. Minä taas haluan vaatteiltani enemmän vaihtelua, mutta silti minulla on niin sanottuja kaavoja univormuihin. Kaikki alaosani esimerkiksi ovat korkeavyötäröisiä, koska ne sopivat minulle parhaiten- ja niihin voin yhdistää minkä tahansa yläosan vaatekaapistani. Vyötärön korkeus trendinä vaihtelee, mutta minä pitäydyn siinä, mikä vartalolleni parhaiten sopii. Vaatekaapin kulmakiviä ei kannata rakentaa alati muuttuvien trendien varaan. Toimiva tyyli muodostuu tietoisista valinnoista.

Kun vaatekaapissasi on vain vaatteita, jotka ovat täydellisiä niin vartalollesi kuin persoonallesikin, pukeutuminen on helppoa ja ihanaa! Siksi tyylin luomiseen kannattaa käyttää aikaa ja energiaa. On tärkeää tunnustella, millaisia tunteita vaatteet sinussa herättävät. Vaatteillakin on osansa siihen, millaisena näet ja koet itsesi. Se, millainen vaikutus tietyllä vaatteella on, on henkilökohtaista. Siksi persoonallista tyyliä rakentaessa on tärkeää syventyä omaan kokemukseen, eikä antaa esimerkiksi trendien tai muiden ihmisten mielipiteiden liikaa sanella oman tyylin suuntaa.

Tässä prosessissa esiin saattaa myös nousta negatiivisia tunteita ja uskomuksia omasta kehosta. Miltä ”pitäisi” näyttää, minkä kokoinen ”pitäisi” olla, mikä on sallittua ja mikä ei. Tällaisia sääntöjä ei tietenkään oikeasti ole olemassa, mutta kulttuurimme asettaa meille paljon erilaisia paineita. Kauneusihanteet ovat muuttuvia, mutta hyvin kapeita. Ja juuri siksi itseensä tutustuminen ja rakkaus itseä kohtaan on niin tärkeää. Kun hyväksymme itsemme, voimme myös vaikuttaa yleisiin ajattelumalleihin positiivisesti.

Kirjoittaja:

A Finnish stylist/makeup artist who believes in sustainable style and that we're all beautiful in a unique way.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s