3 vinkkiä Second Hand- ostoksille

Tämä Suomessa valmistettu nahkatakki on ollut vaatekaapissani varmaan pidempään kuin mikään muu vaate. Käytettynä ostettu unelmanpehmeä takki on vain parantunut käytössä, ja tyylini kehittymisestä huolimatta se on pysynyt suosikeissani.

Olen jo vuosikausia ollut intohimoinen kirpputoreilla ja Second Hand- liikkeissä kiertelijä ja odotan jo kovasti, että pääsen taas kiertämään Tampereen liikkeiden valikoimaa.

Nuorempana tein helpommin virheostoksia ihan vain ostamisen tuoman huuman vuoksi, mutta nykyään virheostoksia sattuu todella harvoin. Seuraavaksi annan kolme vinkkiä siihen, miten välttää turhat ostokset myös kirppareilla ja Second Hand- liikkeissä.

kuvat Saara Partanen Mimi & Nöde

  1. Mieti etukäteen, mitä tarvitset ja haluat

Päämäärätön kiertely kirpputoreilla ja Second Hand- liikkeissä on hauskaa, mutta siinä voi olla myös huonot puolensa. Jos et vielä tiedä mikä on omaa tyyliäsi, tai et ole etukäteen lainkaan ajatellut, mitä vaatekaapistasi jo löytyy, saattaa mukaasi halvan vaatteen huumassa tarttua jotain sellaista, mitä et tule käyttäneeksi. Itselleni näin kävi monesti, kun olin nuorempi, ja sen seurauksena päädyin raahaamaan kassikaupalla vaatteita UFF:in laatikoihin. Vaatteet siis päätyivät suoraa päätä uudelleen kiertoon, missä ei minun mielestäni ole mitään järkeä.

Useimmilla meistä on oman tyylin kehittämisen aikana vaiheita, jolloin tulee tehtyä huteja, ja se kuuluu prosessiin. Mutta virheostoksista kannattaa oppia. Jos et ole ihan varma mistä pidät, voit hyödyntää esimerkiksi Pinterestiä oman unelmatyylisi luomiseen. Itse olen kerännyt Pinterestiin kuvia asuista, joiden värimaailma ja siluetit tuntuvat omalta ja joissa on elementtejä, jotka kuvastavat minun tyyliäni. Olen itse asiassa ajan kuluessa löytänyt tällä tekniikalla useimmat niistä vaatteista, joista olen haaveillutkin. Tästä voin kertoa lisää ihan omassa postauksessaan, jos teitä kiinnostaa!

2. Osta käytettynäkin vain hyvää laatua

Huonoa laatua ei kannata ostaa, vaikka sen saisi kuinka halvalla. Miksi haluaisit kaappiisi vaatteita, jotka eivät kestä hyvänä kuin hetken aikaa? Kirpputoreilla näkee myös usein vaatteita, jotka ovat valmiiksi nuhruuntuneita ja nyppyyntyneitä ja joista huono laatu paistaa kauas. Kaikissa käytetyissä vaatteissa ei välttämättä ole enää materiaalilappua, mutta se kannattaa myös tsekata, jos sellainen on jäljellä. Materiaaleja on kuitenkin hyvin eri laatuisia, joten materiaali ei sinänsä vielä kerro sitä, onko vaate laadukas vai ei.

Minusta vaatetta tunnustelemalla ja tarkastelemalla pääsee parhaiten perille siitä, minkä laatuinen vaate on. Niin luonnonkuituja kuin keinokuitujakin on hyvin eritasoisia, joten kannattaa hypistellä vaatteen tuntua, tarkastaa saumat ja tarkastella vaatetta vaikka valoa vasten- silloin huomaa helposti, tuleeko vaate todennäköisesti kestämään vai ei. Jos vaatteen saumat ovat kierot tai ovat jo purkautumispisteessä, se ei tule palvelemaan sinua kauan.

Laatua etsiessä Second Hand- liikkeet ovat loistava vaihtoehto. Niissä putiikin pitäjä valikoi myyntiin otettavat tuotteet, ja vaatteet ovat hyväkuntoisia. Second Hand- liikkeitäkin on toki erilaisia ja valikoima rakentuu eri perustein, mutta minulle ne ovat ehdottomasti lempipaikkojani kierrellä. Tampereen paras paikka mielestäni on tällä hetkellä Helga-Neiti Second Hand, joka sijaitsee aivan Tampereen keskustassa. Valikoimasta löytyy paljon merkkivaatteita, vintagea ja mikä tärkeintä- kaikki on aina hyväkuntoista. Olen tehnyt monia löytöjä Helgasta ja tulen takuuvarmasti tekemään jatkossakin! Putiikissa on myös rauhallinen ja rento tunnelma ja vaatteet, kengät ja asusteet ovat järjestetty kauniisti.

3. Mieti hintaa

Käytettynä ostettu vaate ei välttämättä aina ole niin halpa kuin olisit ehkä kuvitellut. Erityisesti Second Hand- liikkeissä saattaa hintahaarukka vaihdella euroista satoihin euroihin- mutta tälle on selkeä syy. Esimerkiksi laadukas villakangastakki saattaa maksaa reippaasti toistasataa euroa. Saatat ihmetellä, miksi maksaisit niin paljon käytetystä villakangastakista, kun halpaketjuliikkeistä saisit uuden takin niin paljon halvemmalla.

Erona on se, että halpaliikkeen ”villakangastakki” harvoin on oikeasti villasta tehty. Second Hand- liikkeissä useimmat villakangastakit ovat suurimmaksi osaksi villaa, kun taas halvassa ketjuliikkeen takissa villaa on useimmiten hyvin pieni määrä ja loput on keinokuitua, joka ei lämmitä yhtä tehokkaasti. Halvalla tehty takki ei myöskään kestä käyttöä hyvin, vaan nyppyyntyy helposti. Poikkeuksia varmasti on, mutta itse olen nähnyt halpaketjuliikkeissä lukemattomia huonolaatuisia takkeja, jotka ovat jo kaupassa alkaneet nyppyyntyä rumasti. Itselläni on uutena ostettu villakangastakki, koska en juuri silloin etsinnöistä huolimatta löytänyt tarpeeksi pientä kokoa käytettynä- mutta panostin täysvillaiseen laadukkaaseen takkiin, jolla on vielä myyntiarvoa, jos sen haluan joskus myydä.

Hinta kannattaa siis suhteuttaa vaatteen laatuun. Nykyään ajattelen hintaa enemmänkin käyttökertoja kohti, eli mitä kauemmin vaatetta käytän, sitä ”halvemmaksi” sen hinta tulee.

Herättikö tämä ajatuksia tai kysymyksiä? Minulla on suunnitteilla kirjoittaa aiheesta vielä lisää jatkossa, koska aihe on itselleni niin sydäntä lähellä!

Voit seurata juttujani Instagramissa ja Facebookissa , tavataan siellä!

Kirjoittaja:

A Finnish stylist/makeup artist who believes in sustainable style and that we're all beautiful in a unique way.

2 thoughts on “3 vinkkiä Second Hand- ostoksille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s